maanantai 29. kesäkuuta 2015

PARKit ja VIVA

Kaupunkiympäriston elävoittämistä. Vancouverissa ja sen ympäryskunnissa on useita hankkeita ja projekteja käynnissä, joilla pyritään saamaan aikaiseksi pieniä parannuksia kaupunkiympäriston ja asuinalueiden parantamiseksi. Niissä on usein lähtokohtana toteuttaa nimenomaan asukkaiden, yrittäjien tai muiden tahojen ideoimia projekteja. Kohteet ovat usein katutilaan sijoittuvia pieniä alueita, joille toteutetaan esim. oleskeluun sopivia rakenteita, istutuksia ym. Tarkoituksena tässä kaikessa on vallata hieman enemmän tilaa ihmisille ja elävoittää sitä kautta yhteisen kaupunkitilan käyttoä ja ilmettä.


Robson Redux -suunnittelukilpailun voittajan, Porch Parade:n havainnekuva.
Lähde: http://vivavan.s3.amazonaws.com/2015_sub/1287/1.jpg

Kilpailuja. Sekä Vancouver että työpaikkani Surreyn kaupunki ovat järjestäneet erityiset suunnittelukilpailut kohteista, jotka sijoittuvat kaupunkien keskustoihin. Molemmat suunnittelukilpailut ovat osa kaupunkien laajempaa projekti- ja hankekokonaisuutta, joihin sisältyy paljon muunkinlaista toimintaa. Kirjoitinkin aiemmin jo lyhyesti Surreyn Placemaking-projekteista, joissa kaupunki myontää tukea mm. asukaspuutarhojen toteuttamiseen tai liiketilojen julkisivujen kohentamiseen.

Juuri valmistunut PARKit-kilpailun voittaja.

PARKit. Toukokuisessa Äänestyksiä-blogissa kerroinkin jo tästä kilpailusta. Tuolloin kilpailun ehdokkaat olivat esillä julkisesti, ja kiinnostuneet saattoivat antaa äänensä suosikkinsa puolesta. Oma valintani oli Pantone, ja ilokseni kuulin myöhemmin, että se myös valittiin voittajaksi. Pantonen suunnittelijat ovat Ryan McClanaghan, Daniel Hawkins ja Shane Oleksiuk (arkkitehtuuri-, muotoilu ym. taustainen porukka Vancouverin seudulta). 

Viva Vancouver. Vancouverin kaupungilla on muutama vuosi sitten käynnistetty ohjelma nimeltään Viva. Ohjelman tavoitteena on vähentää autoja, ja ottaa katuja enemmän ihmisten käyttöön. Kaupungin Viva-tiimin toiminnan tarkoituksena on yhteistyössä asukkaiden ja yritysten kanssa sulkea katuosuuksia väliaikaisesti ja vallata ne ihmisten käyttöön. Viva-ohjelmaa toteutetaan eri puolilla Vancouveria. Tunnetuin on vuosittain ydinkeskustaan toteutettava Robson Redux -suunnittelukilpailu.


Robson Redux. Vancouverin downtownin sydämeen, yhdelle keskeisimmistä ostoskaduista, toteutetaan nyt jo viidettä kesää väliaikainen oleskelualue. Sen ideaa haetaan myös suunnittelukilpailun kautta. Suunnittelutyöt ovat olleet esillä näyttelyssä alkuvuodesta, ja niistä järjestettiin äänestys kuten Surreyssä.

Kuva vuoden 2014 toteutuneesta Robson Redux -voittajasta.

Valmis Pantone. Surreyn PARKit-alue valmistui juuri tänään - joten ehdin juuri sopivasti nähdä sen toteutuneena (viimeinen työviikko Surreyssä menossa!). PARKit-kilpailun lähtokohtana oli toteuttaa oleskelupaikka kaupunkilaisille, johon sijoittuisi mm. kaksi pianoa. Idea on ollut elävoittää kaupunkitilaa, ei pelkästään esteettisillä elementeillä, vaan houkutellen alueelle elävää musiikkia. Paikan toivotaan synnyttävän erilaisia spontaaneja ja suunniteltuja kulttuuritempauksia. Kuvaushetkelläkin paikalla oli jo yksi pianonsoittaja eli ajatus siis toimii.

Piano odottaa soittajia Surreyn PARKit:ssa.


Robson Redux 2015. Vancouverin Robson -kadun tämän vuotinen voittaja valmistuu myös huomiseen mennessä, sillä sen on luvattu olevan käytössä Kanada-päivänä ylihuomenna. Kilpailuehdotuksen nimi on Porch Parade, ja sen mukaan kadulle toteutetaan sarja toisiinsa kytkeytyneitä oleskelukuisteja. Kilpailun jälkeen kuistit on tarkoitus kierrättää käyttöön muissa kaupunginosissa.

Rakenteilla oleva Porch Parade.

Parklets. Vancouverin Viva-ohjelman yksi osaprojekti on Parklets-ohjelma. Esim. yritys voi hakea netistä löytyvällä hakemuksella oman katuosuutensa kadunvarsiparkkipaikan muuttamista pikku oleskelualueeksi. Parklet:ja, jotka ovat usein paikallisten suunnittelijoiden taidonosoituksia, on muutamia eri puolilla kaupunkia.


CafeCrepe -nimisen yrityksen sponsoroima Parklet Vancouverin keskustassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti