keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Surreyn puistoja ja vähän muutakin

Puisto-osasto. Puisto-osasto ei Surreyssä ole pelkkä puisto-osasto. Se on jonkinlainen suomalaisen puisto-, liikunta- ja kulttuuritoimen yhdistelmä. Siellä vastataan myös perinteisesti Suomessa tilapalvelulle kuuluvista osa-alueista, kuten osasta julkisia rakennuksia. Kutsun tässä nyt kuitenkin sitä puisto-osastoksi, kun kirjoituksenikin keskittyvät enemmän viheralueille.

Puistojen luokittelukartta.
Lähde: Surreyn kaupunki.

Vaikuttavaa ohjelmointia. Sain lyhyen johdatuksen puistosuunnittelupuolen vetäjältä Ted Uhrichilta mielettömään raporttipinoon koskien erilaisia kaupungin viherpalveluja. Surreyn kaupunki on laatinut vuonna 2008 strategian koskien kaikkia viher- ja virkistyspalveluja, liikuntapalveluja sekä kulttuuripalveluja. Kyseisessä strategiassa on määritelty viherpalveluiden luokittelu sekä kullekin näistä määrälliset ja laadulliset tavoitteet. Kaupunkiin halutaan luoda tai siellä säilyttää viher- ja virkistyspalveluverkosto, joka koostuu seuraavanlaisista luokista (suomennettu tulkiten): Kohdepuisto (Destination Park), Kaupunkipuisto (City Park), Kaupunginosapuisto (Town Centre / Community Park) sekä Lähipuisto (Neighbourhood Park). Kukin luokka on jaoteltu vielä alaluokkiin mm. käyttötarkoituksensa mukaan (esim. luonnonsuojelu, liikunta tai koulun piha). Kaupungin ylläpitämiä viheralueita täydentävät seudullisen organisaation, Metro Vancouverin, ylläpitämät Regional Park -alueet.

Eniten surreyläiset toivovat uusia kävely- ja pyöräilyreittejä sekä luonnonalueita. 
Lähde: Parks, Recreation and Culture Strategic Plan. Surreyn kaupunki. 

Maanhankinta. Puistopalveluiden kehittämiseksi puisto-osastolla on vaikuttava budjetti maanhankintaan (n. 30 miljoonaa dollaria) - ja kyllä, puisto-osasto itse hoitaa maanhankinnan, kuten esim. oma osastoni huolehtii mm. hulevesien viivytysalueiksi tarvittavien maiden hankinnasta. Puisto-osaston strategiaan on kirjattu, että maanhankinta on kaupungin tiivistyessä käynyt yhä haastavammaksi, eikä uusilla alueilla ole aina voitu turvata riittäviä viher- ja virkistyspalveluita. Koko provinssin (Brittiläisen Kolumbian) tasoinen lainsäädäntö määrää, että viisi prosenttia maankäyttömaksuista (Development Cost Charges) tulee ohjata mm. puistomaiden hankintaan - mutta maan hinnan kallistuessa samalla summalla ei tietenkään saa yhtä paljon maata kuin aiemmin (ja puistomaaksi hankittava maa ostetaan samaan hintaan kuin rakentamiseen tarkoitettu maa). Lisäksi trendinä Surreyssä on ollut omakotitalojen lisääntyminen, jolloin maankäyttömaksujenkin määrä on ollut laskeva. Koko kuvio vaikuttaa hyvin haastavalta, kuinka Surrey onnistuu takaamaan tasapuolisen, kattavan ja eheän viherpalveluverkoston hurjasti kasvavassa kaupungissaan.


Skeittipaikka Surreyn eteläosissa.

Budjetti. Puistopuolen budjetti (siis puistojen rakentamiseen ja ylläpitoon) on n. 15 miljoonaa dollaria vuodessa. Tästä rakentaminen vie kaksi kolmasosaa, ja ylläpito yhden kolmasosan. Toteutus hoituu 75 %:sti ulkopuolisilla urakoitsijoilla, neljäsosasta vastaa kaupungin oma porukka - yleensä nämä kohteet ovat pienempiä puistoja ja viheralueita.

Uusi koirapuisto itäisessä Surreyssä.

Lisää ohjelmia. Kokonaisstrategian lisäksi kaupuki on laatinut lukuisia osaselvityksiä koskien mm. koirapuistoja, viheryhteyksiä, tai virkistyspyöräilyn olosuhteita (pyöräilyn ja kävelyn suunnitelmat ovat muutoin liikenneosaston vastuulla). Tavoitteita puistopuolen osalta on kirjattu myös Sustainability Charteriin eli kaupungin ympäristöstrategiaan sekä "yleiskaavaan" eli Official Community Plan:iin. Puistojen suunnittelua ja rakentamista ohjaa paksuhko raportti, Parks Standard Construction Document. Esimerkkinä yksittäisestä viherpalvelusta voisi mainita, että koirapuistoja on kaupungissa nyt kahdeksan kappaletta, tavoitteena on kasvattaa niiden määrä 15 kappaleeseen. Saavutettavuus-tavoitteena koirapuistojen osalta on kirjattu, että asukkailla tulisi olla maksimissaan 20 minuutin kävelymatka lähimpään koirapuistoon.

Uusi leikkipuisto Claytonin alueella Surreyssä.

Uusi leikkipuisto-ohjelma. Leikkipuistojen osalta palveluohjelmointi kaipaa jo päivitystä, edellinen on vuodelta 2000. Uutta ohjelmointia ollaan käynnistämässä. Sen pohjaksi ollaan pohtimassa suunnan muutosta leikkipuistojen luonteessa - niistä haluttaisiin kehittää enemmän "luonnonmukaisia" paikkoja, joissa "kids can get dirty". Kanadan turvallisuusmääräykset (CSA-standards) - jotka kuulemma ovat täkäläisten käsityksen mukaan tiukempia kuin EU-normit - aiheuttavat suunnittelijoille päänvaivaa. Tavoite on kuitenkin selkeä, ja hyvä esikuva on naapurikaupunki Richmond, josta löytyy jo toteutuneitakin esimerkkejä.

Terranovan seikkailupuisto Richmondissa.

Hyppäys naapurinkuntaan. Naapurikunnassa Richmondissa on toteutettu viime vuosina useita leikkipuistoja tavalla, josta aiotaan tosiaan ottaa mallia Surreynkin leikkipuistojen kehittämisessä. Niistä halutaan luonnonmukaisempia paikkoja, joissa lapset voivat kaivaa, rakentaa, kiipeillä puissa, leikkiä vedellä, sotkea mudalla... Richmondin puistoissa, joissa vierailin, idea näkyy mm. paikallisen puun ja luonnonkiven käytössä, luonnollisissa pintamateriaaleissa ja osin väreissäkin (tehostevärejä on kuitenkin mielestäni kivasti käytetty), veden käytössä, alueelle tuoduissa "puunkarahkoissa" ja maastonmuotoiluna.

Lapsien mielikuvitusleikki valloillaan Terranovan puistossa.

Terranova ja City Garden. Kävin lasten kera testaamassa kahta leikki- ja seikkailupuistoa Richmondissa. Molemmat ovat ilmeeltään edellä mainitun "luonnonmukaisen" kaltaisia. Alueiden ilme ei ole vimpan päälle viimeistelty, esim. alueiden rajautuminen on osin varsin vapaata. Richmondin kaupungin nettisivuilla sanotaan, että näillä uudenlaisilla leikkipuistoilla pyritään vastaamaan kasvavaan huoleen siitä, että lapset ovat vieraantuneet luonnosta. Täällähän moinen näkökulma on varmastikin paljon suurempi huolenaihe kuin meillä Suomessa. Kaiken kaikkiaan ainakin näiden kahden Richmondin puistoesimerkin perusteella sanoisin, että oikein mielenkiintoisia esimerkkejä, joista varmasti voisi ottaa mallia silti Suomessakin - ne sopisivat oikein hyvin suomalaiseen metsävoittoiseen maisemaan. Ja Terranova ainakin todisti taas kerran itselleni, että vanhoista puista tulisi pitää kiinni ja ottaa niiden säilyttäminen suunnittelun lähtökohdaksi.

Richmondin City Garden.

Takaisin Surreyhyn. Surreyn kaupungin vastuualueista pitää mainita vielä erityisesti Neighbourhood Beautification and Enhancement. Kaupungin "kaunistamis-suunnittelijan" tehtävänä on koordinoida erilaisia projektiluonteisia ja erityisesti asukkaiden aktiiviseen osallistumiseen liittyviä hankkeita, joilla pyritään elävöittämään naapurustoa ja kaupunkikuvaa. Asukkaat voivat saada tukea esim. yhteisen puutarhan toteuttamiseen tai erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Kaupallisten rakennusten julkisivujen kohentamiseen voi saada jopa 30 %:n tuen. Asukkaiden ehdotuksesta on eri puolilla kaupunkia toteutettu monenlaisia "paikanteko-projekteja". Ja ensi viikolla valmistuu kolmatta kertaa järjestetyn PARKit-suunnittelukilpailun väliaikaisteos Surreyn keskustaan.

Julkista taidetta sijoitetaan usein mm. asukastalojen yhteyteen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti