lauantai 27. kesäkuuta 2015

Hulevesien hallinnan suunnittelua Surreyssä

Historiaa. Hulevesien suunnittelulla on pitkät perinteet täälläpäin maailmaa. Surrey on ollut etunenässä Vancouverin metropolialueen kehityksessä, joka on ollut hyvin edistyksellistä. Seudun kaupungit ja kunnat, yhteensä 21 kpl, kuuluvat seudulliseen organisaatioon MetroVancouveriin, jonka johdolla on laadittu jo vuosikymmeniä kokonaissuunnitelmia mm. vesihuollon ja liikenteen järjestämiseksi.

ILWMP ja ISMP. Erityisen sysäyksen nykyisen kaltaiseen, hulevesien viivyttämiseen ja imeyttämiseen tähtäävään malliin on antanut yli kymmenisen vuotta valmistunut Integrated Liquid Waste Management Plan (ILWMP). Siihen kirjattiin useita hulevesien kestävään hallintaan liittyviä tavoitteita, joilla pyritään parantamaan vesien tilaa valuma-aluetasoisesti. Yhdeksi toimenpiteeksi, johon kaikki kaupungit ovat sitoutuneet, suunnitelmaan kirjattiin ns. Integrated Stormwater Management Plan:ien (ISMP) laatiminen. Surrey on hoitanut kaupungeista ensimmäisten joukossa velvoitteensa, tämän vuoden loppuun mennessä on tavoite valmistua viimeinen uupuva ISMP-suunnitelma - yhteensä niitä on laadittu lähes 30 kappaletta. ISMP:t tehdään koko seudulla MetroVancouverin vuonna 2005 julkaiseman mallin mukaisesti.

ISMP-suunnitteluprosessin vaiheet.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.

Surreyn erityispiirteitä. Surreyn pinta-alasta n. 30 %:ia on tulvariskialuetta, siis vesistötulvariskialuetta. Nämä alavat maat ovat alttiita jokien tulvimiselle. Ilmastonmuutoksen uhatessa nostaa merenpinnan tasoa tulevaisuudessa, kyseisten alueiden tulvasuojelu on yksi keskeisimpiä osastoni päänvaivoja. Lisäksi myös hulevesitulvat ovat ongelmana, rakentamisen tiivistyessä sekä erityisesti rankkasateiden lisääntyessä. Vancouverin alueella sademäärä on noin tuplat siitä, mitä Suomessa, joten hallittavaa riittää. Haastavuutta lisää erityinen vaatimus hulevesien laadulliseen hallintaan, koska - kuten jo olen aiemmin blogissa kirjoittanut - hulevedet päätyvät lohien kannalta arvokkaisiin vesistöihin, Surreyssä pääasiassa neljään jokeen (Serpentine, Nicomekl, Little Campbell ja Fraser). Hulevesitulvahuiput vahingoittavat myös purohabitaatteja huuhtoessaan voimalla kutusoraikkoja sekä aiheuttaessaan herkissä puroissa eroosiota.

Surreyn vesistötulvariskialueet.
Lähde: Surreyn kaupunki

Hulevesien integroitu hallintasuunnitelma. Integrated Stormwater Management Plan eli lyhyesti ISMP on kattava paketti tietoa, lähtökohtia ja toimenpide-ehdotuksia kullekin suunnittelualueelle. Yhdessä viimeisimmistä ISMP-suunnitelmista, johon tutustuin (Bridgeview - North Slope), on yli 200 sivua. Suunnitteluprosessi on sen osalta kestänyt jo pari vuotta, ja nyt ollaan kalkkiviivoilla. Samanaikaisesti ISMP:n kanssa on valmistunut Surreyn keskustaan tarkempi hulevesien suunnittelun ohjeistus rakentajille. Eri suunnittelualueilla tavoitteet ja lähtökohdat voivat olla hyvin erilaiset riippuen rakentamisen määrästä, suunnitellusta maankäytöstä, vesistötulvariskialueista, hulevesien hallinnan nykytilanteesta tai luonnon monimuotoisuusarvoista. Siksi kussakin ISMP-prosessissa käydään keskustelua sekä kaupungin sisäisesti että myös asukkaiden kanssa siitä, mitkä ovat kunkin suunnittelualueen visiot ja tavoitteet.

Bridgeview - North Slope -alueen ISMP-suunnitelman visio. 
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.

Yhteisiä periaatteita. Kuitenkin tiettyjä yhteisiä, kaikkia suunnittelualueita koskevia periaatteita on voitu linjata. Niitä ovat mm. lohijokien suojelu, tulvien ja eroosioriskien vähentäminen, ratkaisujen integroiminen muiden osastojen suunnitelmien kanssa, parhaiden käytänteiden soveltaminen sekä osallistava suunnitteluprosessi.

Esimerkki. Esittelen seuraavassa hieman tarkemmin Bridgeview - North Slopen hallintasuunnitelmaa. Suunnittelualue on kooltaan n. 750 hehtaaria. Se jakautuu kuuteen valuma-alueeseen, joista läntisimmät sijaitsevat Fraser-joen alavilla ja tasaisilla ranta-alueilla. Suurin valuma-alue on Bolivarin valuma-alue, joka on 336 hehtaaria. Fraser-joen ranta-alueilla maanpinnan korkeus on n. 2-4 metriä. Kaakossa päin suunnittelualuetta maa kohoaa, ja suunnittelualueen korkein kohta siellä on n. 111 metriä. Eräs haasteellisuus hulevesienkin suunnittelussa ovat alueen jyrkät, eroosioherkät rinnealueet.

Suunnittelualueen rajaus.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.

Nykyinen hulevesijärjestelmä. Idässä kuivatus hoituu luonnollisten purojen kautta. Bolivar Creek:in johtuvat vedet kaupungin keskustan eli tulevaisuudessa voimakkaimmin kasvavan alueen osalta. Lännessä on tulvavallien systeemi, ja kuivatus hoituu mm. pumppaamalla. Kaiken kaikkiaan tämän läntisen alueen kuivatus on sellaista insinööritekniikkaa erilaisissa tulva- ja vuorovesitilanteissa, että luovuin yrittämästä ymmärtää sitä syvällisemmin. Kaiken kaikkiaan koko suunnittelualueen hulevesijärjestelmät on tällä hetkellä toteutettu pitkälti perinteisellä putki- ja kanavaratkaisuilla, eikä niissä ole sovellettu uudempia ns. parhaisiin hulevesien hallintamenetelmiin perustuvia ratkaisuja eli BMP:jä (Best Management Practices). Viemärit ja ojat kattavat pituudeltaan 85 % verkosta.


ISMP-suunnitelman mukainen ojaluokittelu.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.

Kasvua. Suunnittelualueelle kohdistuu suuria kasvupaineita, kun noin kolmasosa ennustetusta Surreyn väestönkasvusta - vajaa 100 000 uutta asukasta vuoteen 2046 mennessä - kohdistuu alueelle. Erityisesti kaupungin keskusta on osa-alue, johon rakentaminen tulee suunnitelmien mukaan keskittymään. ISMP-suunnitelman yhtenä keskeisenä tavoitteena onkin ollut uuden rakentamisen ennustettujen vaikutusten haittojen vähentäminen, sillä ilman toimenpiteitä alueen vesistöjen laatu heikentyisi, hulevesitulvat pahentuisivat, luonnontilaisten puronvarsihabitaattien arvot menetettäisiin jne.

Vesistötulvat. Suunnittelualueen alavien maiden haaste on Fraser-joen tulviminen. Pahimpina tulvavuosina joen vedenpinta on noussut useita metrejä, mikä luonnollisesti on suuri uhka 2-4 metriä merenpinnasta olevalle alueelle. 200 vuoden välein toistuvissa tulvissa jää tulvan alle n. 300 hehtaaria. Usein toistuvissa tulvissakin alueella on lukuisia kohteita, joita tulvat koittelevat. Lisäksi ilmastonmuutoksen seurauksena on ennustettu merenpinnan vielä kohoavan, ja pahentavan tulvariskiä. Erilaisten skenaarioiden mukaan merenpinta nousee vuoteen 2100 mennessä 0,35 - 1,2 metriä. Koska alueella on paljon sekä asuin- että liikerakentamista, on tulvien hallinta tärkeä kysymys. Yksi isoimpia investointeja alueella ovatkin tulvavallit, joita joen tuntumassa tulisi nostaa nykyisestään.

ISMP-suunnitelman mukaiset suojeltavat viheralueet ja ekologinen viherverkko.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.

Toimenpideohjelma. Suunnitelmassa on esitetty yhdeksän toimenpidekokonaisuutta (Action Plan), ja niille vastuutahot ja osatavoitteet. Toimenpiteet pitävät sisällään tulvasuojelun parantamista, vesiensuojelutoimenpiteitä, jokihabitaattien, yhtenäisten jyrkännealueiden, viheralueiden ja luontoalueiden säilyttämistä, tonttien siivoamista sekä maankäyttösuunnitelmien päivittämistä. Suunnitelmassa esitetään mm. pumppaamoiden parantamista, uusien putkien rakentamista tai vanhojen kapasiteetin nostamista, ojien ja rumpujen kunnostusta ja uusimista, tiukempien valvontatoimien käyttöönottoa (vesien pilaamisen ehkäisemiseksi), ympäristökasvatuksellisia toimenpiteitä, sadepuutarhojen ja biopidätysalueiden rakentamista, kattovesien käsittelyä tonteilla, kalannousuesteiden poistamista, jyrkkien rinnealueiden suojelun tiukentamista sekä kompensaatiotoimenpiteitä, mikäli on välttämätöntä esim. isoissa hankkeissa heikentää jonkun alueen monimuotoisuusarvoja. Kaiken kaikkiaan toimenpiteiden kokonaisuus tulee olemaan yli 3 miljoonaa dollaria. Tästä tosin puolet menee yhden pumppaamon rakentamiseen ja moni muu toimenpide vaatii lähinnä työaikaa.

Hulevesien hallinnan keinovalikoimaa.
Lähde: Storm Water Management Typologies and Strategies. Surreyn kaupunki.

Best Management Practises. Parhaat hallintamenetelmät jaetaan suunnitelmassa rakenteellisiin ja ei-rakenteellisiin menetelmiin, joista jälkimmäisiä ovat esim. valvonta- ja ympäristökasvatustoimenpiteet. Rakenteelliset menetelmät ovat konkreettisia rakentamistoimenpiteitä. Tavoite on integroida ratkaisut osaksi katujen, puistojen ja tonttien suunnittelua ja kehittämistä. Tarkemmassa toimenpiteiden suunnittelussa tulee tähdätä kuhunkin kohteeseen ja sen tavoitteisiin parhaiten vastaavaan kokonaisratkaisuun. Periaate on, että hulevesien hallinnassa tulisi tavoitella mieluiten useiden toimenpiteiden kokonaisuutta (yhdistäen siihen esim. viherkatot, "katkaistut rännit", sadepuutarhat, läpäisevät pinnoitteet jne) sen sijaan, että pyrittäisiin rakentamaan vaikkapa yksi iso viivytysallas.

Pieniä toimia - katkos reunakivessä ja "katkaistu ränni".

Vaikuttavuutta. Osallistuin tällä viikolla vielä tekeillä olevan Fleetwoodin alueelle sijoittuvan ISMP-suunnitelman kokoukseen. Kyseiselle suunnittelualueelle sijoittuu North Creek-niminen puro, jonka latvaosiin on viimeisen kymmenen vuoden aikana rakentunut laaja, uusi asuinalue. Kuitenkin, hulevesien hallinnan toimenpiteiden ansiosta, muutoksia puron tulvahuippuihin ei ole juuri tullut - kasvua on ollut ainoastaan 5 %. Ilman toimenpiteitä muutosten arvioitiin nousevan jopa yli 50 %:iin. Uudella alueella on toteutettu mm. biopainanteita ja viivytysaltaita. Lisäksi niin yleisillä alueilla kuin tonteilla vaadittiin pihoilla ja viheralueilla vähintään 45 senttimetrin kasvualustapaksuutta - tämä yksinkertainen vaatimus kerrottuna koko alueen pinta-alalla on tuonut alueelle huomattavan määrän hulevesien viivytystilavuutta. Ja kasvitkin voivat alueella paremmin - kaksi hyvää tavoitetta saavutettu siis samalla kertaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti