keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Ennallistamista

Campbell Heights Enhancement. Pääsin tutustumaan (taas koululaisryhmän kera) kaupungin ennallistamisprojektiin, jossa tavoitteena on kunnostaa laajahko alue Campbell Heightsin alueella. Kyseessä on rakennettu purouoma varsialueineen Little Campbell –joen yläjuoksulla (samaisen joen, jonka alajuoksulla sijaitsee se kalankasvattamo, josta bloggasin täällä jo aiemmin).


  
Campbell Heightsin alueen sijainti. 


Alueen historia. Historia alueella on varsin karu. Alueella on rikkaita soramuodostumia, minkä seurauksena siellä on harjoitettu laajaa soranottoa alkaen jo satakunta vuotta sitten. Soranoton seurauksena mm. Little Campbell –joen tila oli hyvin huolestuttava viime vuosisadan puolivälissä. Vajaa kymmenkunta vuotta sitten alkoi alueen maankäytön kehittyminen teollisuus- ja työpaikka-alueeksi. Jo ennestään kaivetulla alueella tehtiin toimenpiteitä, joiden seurauksena maata edelleen muokattiin. Tämän seurauksena pohjavedenpinta laski, kosteusolosuhteet muuttuivat ja monet luonnolliset habitaatit ympäristössä kokivat kovia. Mm. hyvin monimuotoinen kosteikkoalue menetti arvonsa.


Alue oli aiemmin soranottoaluetta. 
Lähde: Surreyn kaupunki.

Ennallistaminen. Kaupunki aloitti ponnistelut luonnon monimuotoisuusarvojen palauttamiseksi. Koska vesiolosuhteet olivat alueella tyystin muuttuneet, jouduttiin tekemään varsin voimakkaitakin toimenpiteitä. Alueelle on toteutettu uusi 1,6 kilometriä pitkä uomakokonaisuus, josta ollaan pitkäjänteisellä hoito-ohjelmalla kehittämässä luonnontilan kaltaista ympäristöä. Uomaan nousee jo lohia, ja ne jopa kutevat siellä, mutta vedenlaatu saattaa yhtäkkiä edelleen huonontua siinä määrin, että mäti tuhoutuu ennen kalanpoikasvaihetta.


Ennallistettavan alueen suunnitelmakartta.
Lähde: Surreyn kaupunki.

Happi ratkaisee. Erityinen ongelma alueella on veden happipitoisuus. Koska pohjavedenpinta on lähellä maanpintaa, on keinotekoisesti kaivetun uoman vesi käytännössä hapetonta pohjavettä. Lisäksi kun vettä varjostavaa puustoa ei vielä ole, vesi lämpiää, mikä on edelleen tuhoisaa veden happipitoisuudelle. Hulevesiä johdetaan myös uomaan, mutta niitä viivytetään ja suodatetaan pienemmissä sivu-uomissa, joten ne eivät tuota laatuongelmia. Uomaan on tehty muutoksia, jotta veden happipitoisuus saataisiin nousemaan – mm. pieniä putousmaisia kohtia – mutta tähän mennessä tehdyt toimenpiteet eivät ole olleet vielä riittäviä.


Kyltti kertoo alueen kunnostuksesta.

Majava. Paikallinen ongelma täällä niin kuin monessa muussakin lampi- tai purokohteessa on majava. Kovin majavaystävällisiä kommentteja ei ole päässytkään kuulemaan, sillä eläin on hyvin yleinen ja varsinainen riesa. Se järsii puita tappaen ne, tukkii puroja aiheuttaen vedenpinnan nousua esim. lampien ympäristöissä, minkä seurauksena voi nähdä laajojakin hapen puutteessa kuolleita kasvillisuusalueita. Majavia on aiemmin jopa kaupungin toimesta tapettu, mutta kyseinen toiminta jouduttiin asukkaiden paheksunnan vuoksi lopettamaan. Nyt majavien vahinkoja pyritään minimoimaan mm. aitaamalla alueita tai puita majavien pääsyn estämiseksi. Kyseiset ratkaisut ovat tehokkaita, mutta eivät aina esteettisesti kovin miellyttäviä. Ja vaativat tietenkin aikamoisia panostuksia.


Majavan aiheuttamia tuhoja viivytysaltaan ympäristossä Fraser Heightsin alueella.

Paljon työtä. Campbell Heightsin alueen ennallistamiseksi vaadittuihin toimenpiteisiin panostetaan valtavasti ja se on pitkäjänteistä työtä. Puita suojataan majavilta, uusia taimia istutetaan jatkuvasti, niitä kastellaan, vieraslajeja torjutaan jopa parikin kertaa vuodessa, alueella toteutetaan eroosionsuojauksia, sinne siirretään lahopuuta sekä lohien kutupaikkoja kunnostetaan. Osittain toimenpiteitä on teetetty SHaRP-ohjelman puitteissa, lisäksi tilataan toimenpiteitä myös urakoitsijoilta. 


Uuden uoman kaivamista.
Lähde: Surreyn kaupunki.


Kustannukset. Kaupungin ennallistamista varten laatimassa ohjeistuksessa (Restoration Prescriptions for Municipal Ponds and Riparian Ecosystems 2009) kerrotaan yhden esimerkkikohteen valossa, kuinka paljon ennallistamistoimet maksavat. Esimerkkikohde on 10000 neliön kokoinen täysin luonnontilasta muuttunut alue, jolle toteutetaan viivytysallas, ja muu alue ennallistetaan. Erityisiä eroosionsuojaustoimenpiteitä ei kohteessa ole arvioitu tarvittavan. Ennallistamisen kustannukset, mukaan lukien kahden vuoden ylläpitotoimet, tällaisessa kohteessa ovat 300 000 dollaria eli n. 220 000 euroa.

Eroosiontorjuntaa.
Lähde: Surreyn kaupunki.

Suunnitelma. Parhaillaan on tekeillä Campbell Heightsin jatkoennallistamisen suunnittelu. Alueella on paljon ongelmia, ja ennallistaminen on puolitiessä. Konsultti on käynyt läpi alueen nykyisen tilanteen ja esittänyt, mihin tarvitaan lisäistutuksia, missä osa-alueilla on ongelmia vieraslajien kanssa, tarvitaanko maanparannusta jne. Alueelle on tarkoitus istuttaa puiden lisäksi pensaita, puut vaativat suojaukset majavien varalta sekä kastelua alkuaikoinaan. Yksittäisen puun kustannukset kohoavatkin lähelle sataa dollaria per puu eli ihan pienistä investoinneista ei suunnitelmassa ole kyse.


Kuvapari, joka kertoo ennallistamisen tuloksista (tilanne v. 2005 ja v. 2012).
Lähde: Surreyn kaupunki.

Jatkototeutus. Tänä vuonna on tarkoitus käynnistää puiden istutusurakka, joka jatkunee myos ensi vuonna. Kaiken kaikkiaan puita istutetaan yli 1000. Pensaita ei istutettane ennen kuin puut alkavat hieman varjostamaan, ja tarjoavat niille paremmat olosuhteet eli ehkä noin viiden vuoden kuluttua.


Stephen Godwin, kaupungin ympäristösuunnittelija osastoltani, kertomassa koululaisille kunnostetusta Campbell Heightsin alueesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti