ILWMP ja ISMP. Erityisen sysäyksen nykyisen kaltaiseen, hulevesien viivyttämiseen ja imeyttämiseen tähtäävään malliin on antanut yli kymmenisen vuotta valmistunut Integrated Liquid Waste Management Plan (ILWMP). Siihen kirjattiin useita hulevesien kestävään hallintaan liittyviä tavoitteita, joilla pyritään parantamaan vesien tilaa valuma-aluetasoisesti. Yhdeksi toimenpiteeksi, johon kaikki kaupungit ovat sitoutuneet, suunnitelmaan kirjattiin ns. Integrated Stormwater Management Plan:ien (ISMP) laatiminen. Surrey on hoitanut kaupungeista ensimmäisten joukossa velvoitteensa, tämän vuoden loppuun mennessä on tavoite valmistua viimeinen uupuva ISMP-suunnitelma - yhteensä niitä on laadittu lähes 30 kappaletta. ISMP:t tehdään koko seudulla MetroVancouverin vuonna 2005 julkaiseman mallin mukaisesti.
ISMP-suunnitteluprosessin vaiheet.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.
Surreyn erityispiirteitä. Surreyn pinta-alasta n. 30 %:ia on tulvariskialuetta, siis vesistötulvariskialuetta. Nämä alavat maat ovat alttiita jokien tulvimiselle. Ilmastonmuutoksen uhatessa nostaa merenpinnan tasoa tulevaisuudessa, kyseisten alueiden tulvasuojelu on yksi keskeisimpiä osastoni päänvaivoja. Lisäksi myös hulevesitulvat ovat ongelmana, rakentamisen tiivistyessä sekä erityisesti rankkasateiden lisääntyessä. Vancouverin alueella sademäärä on noin tuplat siitä, mitä Suomessa, joten hallittavaa riittää. Haastavuutta lisää erityinen vaatimus hulevesien laadulliseen hallintaan, koska - kuten jo olen aiemmin blogissa kirjoittanut - hulevedet päätyvät lohien kannalta arvokkaisiin vesistöihin, Surreyssä pääasiassa neljään jokeen (Serpentine, Nicomekl, Little Campbell ja Fraser). Hulevesitulvahuiput vahingoittavat myös purohabitaatteja huuhtoessaan voimalla kutusoraikkoja sekä aiheuttaessaan herkissä puroissa eroosiota.
Surreyn vesistötulvariskialueet.
Lähde: Surreyn kaupunki
Bridgeview - North Slope -alueen ISMP-suunnitelman visio.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.
Yhteisiä periaatteita. Kuitenkin tiettyjä yhteisiä, kaikkia suunnittelualueita koskevia periaatteita on voitu linjata. Niitä ovat mm. lohijokien suojelu, tulvien ja eroosioriskien vähentäminen, ratkaisujen integroiminen muiden osastojen suunnitelmien kanssa, parhaiden käytänteiden soveltaminen sekä osallistava suunnitteluprosessi.
Suunnittelualueen rajaus.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.
ISMP-suunnitelman mukainen ojaluokittelu.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.
Vesistötulvat. Suunnittelualueen alavien maiden haaste on Fraser-joen tulviminen. Pahimpina tulvavuosina joen vedenpinta on noussut useita metrejä, mikä luonnollisesti on suuri uhka 2-4 metriä merenpinnasta olevalle alueelle. 200 vuoden välein toistuvissa tulvissa jää tulvan alle n. 300 hehtaaria. Usein toistuvissa tulvissakin alueella on lukuisia kohteita, joita tulvat koittelevat. Lisäksi ilmastonmuutoksen seurauksena on ennustettu merenpinnan vielä kohoavan, ja pahentavan tulvariskiä. Erilaisten skenaarioiden mukaan merenpinta nousee vuoteen 2100 mennessä 0,35 - 1,2 metriä. Koska alueella on paljon sekä asuin- että liikerakentamista, on tulvien hallinta tärkeä kysymys. Yksi isoimpia investointeja alueella ovatkin tulvavallit, joita joen tuntumassa tulisi nostaa nykyisestään.
ISMP-suunnitelman mukaiset suojeltavat viheralueet ja ekologinen viherverkko.
Lähde: Bridgeview - North Slope Integrated Stormwater Management Plan. Surreyn kaupunki.
Toimenpideohjelma. Suunnitelmassa on esitetty yhdeksän toimenpidekokonaisuutta (Action Plan), ja niille vastuutahot ja osatavoitteet. Toimenpiteet pitävät sisällään tulvasuojelun parantamista, vesiensuojelutoimenpiteitä, jokihabitaattien, yhtenäisten jyrkännealueiden, viheralueiden ja luontoalueiden säilyttämistä, tonttien siivoamista sekä maankäyttösuunnitelmien päivittämistä. Suunnitelmassa esitetään mm. pumppaamoiden parantamista, uusien putkien rakentamista tai vanhojen kapasiteetin nostamista, ojien ja rumpujen kunnostusta ja uusimista, tiukempien valvontatoimien käyttöönottoa (vesien pilaamisen ehkäisemiseksi), ympäristökasvatuksellisia toimenpiteitä, sadepuutarhojen ja biopidätysalueiden rakentamista, kattovesien käsittelyä tonteilla, kalannousuesteiden poistamista, jyrkkien rinnealueiden suojelun tiukentamista sekä kompensaatiotoimenpiteitä, mikäli on välttämätöntä esim. isoissa hankkeissa heikentää jonkun alueen monimuotoisuusarvoja. Kaiken kaikkiaan toimenpiteiden kokonaisuus tulee olemaan yli 3 miljoonaa dollaria. Tästä tosin puolet menee yhden pumppaamon rakentamiseen ja moni muu toimenpide vaatii lähinnä työaikaa.
Hulevesien hallinnan keinovalikoimaa.
Lähde: Storm Water Management Typologies and Strategies. Surreyn kaupunki.
Pieniä toimia - katkos reunakivessä ja "katkaistu ränni".
Vaikuttavuutta. Osallistuin tällä viikolla vielä tekeillä olevan Fleetwoodin alueelle sijoittuvan ISMP-suunnitelman kokoukseen. Kyseiselle suunnittelualueelle sijoittuu North Creek-niminen puro, jonka latvaosiin on viimeisen kymmenen vuoden aikana rakentunut laaja, uusi asuinalue. Kuitenkin, hulevesien hallinnan toimenpiteiden ansiosta, muutoksia puron tulvahuippuihin ei ole juuri tullut - kasvua on ollut ainoastaan 5 %. Ilman toimenpiteitä muutosten arvioitiin nousevan jopa yli 50 %:iin. Uudella alueella on toteutettu mm. biopainanteita ja viivytysaltaita. Lisäksi niin yleisillä alueilla kuin tonteilla vaadittiin pihoilla ja viheralueilla vähintään 45 senttimetrin kasvualustapaksuutta - tämä yksinkertainen vaatimus kerrottuna koko alueen pinta-alalla on tuonut alueelle huomattavan määrän hulevesien viivytystilavuutta. Ja kasvitkin voivat alueella paremmin - kaksi hyvää tavoitetta saavutettu siis samalla kertaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti