RiverEast Center - oikealla kattovesien käsittelyalue, vasemmalla pysäköintialueen hulevesipainanne.
Historiaa. Hulevesien hallintaan alettiin Portlandissä kiinnittää huomiota viime vuosisadan loppupuolella. Syynä oli erityisesti vesiensuojelulliset haasteet: sekaviemäröinti aiheutti aina rankkasateilla tilanteen, jossa arvokkaisiin vesistöihin valui jätevesiä. Vesien tilaan herättiin huolestuneina. Portland aloitti monitahoisen kehittämisen. Hulevesiviemäristöä alettiin uudistaa mittavin investoinnein, mutta samanaikaisesti ymmärrettiin tarve myös vaihtoehtoisten ja kustannustehokkaampien ratkaisujen löytämiseksi.
Sisäänkäynnit asuntoihin kulkevat hulevesipainanteen yli pienien siltojen kautta.
Yksityiset mukaan. Vaihtoehtoisten menetelmien etsinnässä huomio Portlandissä kohdistui ensin yksityisiin kiinteistöihin. Portlandissä on jo toistakymmenttä vuotta ollut sitovia määräyksiä, joilla on velvoitettu kiinteistöt toteuttamaan tonteillaan hulevesiä viivyttäviä ja imeyttäviä ratkaisuja. Aluksi velvoitteet kohdistuivat erityisesti paljon hulevesiä tuottaviin kaupallisiin kiinteistöihin, mutta myöhemmin myös asuinkiinteistöjä kannustettiin rahallisinkin "porkkanoin" vähentämään putkiin päätyviä sadevesiään. Kaupunki rahoitti yksityisten pihojen sadepuutarhojen suunnittelua ja toteutusta - sen kun laskettiin olevan kustannustehokkaampaa kuin muut vaihtoehdot. Ns. Clean Rivers -ohjelmassa talon omistaja hoitaa kaikki sadevetensä omalla tontillaan (tai ainakin kaikki ne sadetapahtumat, jotka suuruudeltaan vastaavat kerran 25 vuodessa tai useammin toistuvia tilanteita), eikä tontilla ole liittymää kaupungin hulevesiverkostoon. Pitkän historian ansiosta yksityisten tonteilla olevia laadukkaita ja ennakkoluulottomiakin ratkaisuja löytyy monia.
Jätekatoksen viherseinät viivyttävät myös hulevesiä.
Green Streets. Vasta reilu kymmenkunta vuotta sitten kaupunki siirsi huomiotaan enemmän julkisille alueille ja erityisesti kaduille. Tuolloin käynnistyi ns. Green Streets -ohjelma. Sen tuloksia on nähtävillä jo joka puolella kaupunkia - olin todella vaikuttunut kaupungin saavutuksista. Ja mikä parasta: monet ratkaisut olivat kaupunkikuvallisesti korkeatasoisia ja esteettisesti silmiä hiveleviä.
Uusi hulevesipainanne SE Sandy Boulevardin varrella.
Tabor. Taborin alue on yksi Green Streets -ohjelman ensimmäisiä painopistealueita. Kaupunki on laatinut joillekin osa-alueille ns. master plan -suunnitelmia. Tabor sijaitsee keskustan itäpuolella, Willamette-joen toisella puolella. Alueella on sekä teollisuutta, varastoalueita, kaupallisia alueita että asuinalueita. Pääosin green streets -ratkaisut ovat "retrofittingiä" eli vanhojen katualueiden kehittämistä. Lisäksi täydennysrakentamisen yhteydessä toteutetaan sekä tonteilla että kaduilla uusia ratkaisuja.
Hulevesipainanteita kadulla.
Integroituja ratkaisuja. Se mikä eniten ilahdutti itseäni oli korkea esteettinen laatu, joka ainakin monessa uudemmassa kohteessa näkyi. Toki paljon oli "peruskamaa" eli katujen varsien tavanomaisia hulevesipainanteita. Vanhempien kohteiden osalta vaikutelma oli paikoin hieman pöheikköinen, ja tämän vuoden erityisen kuiva kesä oli koetellut myös uusien hulevesialueiden kasvillisuutta. Joissakin kohteissa designiin oli todella panostettu ja toteutettu korkeatasoisia alueita katujen varsille. Historia - oli se sitten puuteollisuutta, rautatiehistoriaa tai hevosten "kiinnitysrenkaita" - näkyi hulevesiaiheiden detaljeissa. Taide oli integroitu hulevesiratkaisuihin, ja usein nimenomaan resurssiviisaasti eli alueelta löytyviä vanhoja rakenteita (esim. betonikappaleita tai rautatiekiskoja) hyödyntäen. Hulevesiratkaisujen kehittämisessä ei ole myöskään unohdettu vaikkapa pyöräilyn olosuhteiden parantamista samassa yhteydessä (ja onpa kaupungilla myös hulevesiaiheinen teemareitti pyöräilijöille!).
Imeyttävää pintaa kevytraitiotien kiskojen välissä.
Yliopiston alue. Portlandin yliopiston alueella on nähtävissä myös useita laadukkaita hulevesiaiheita. Yksi ensimmäisistä green street -ohjelmaan kuuluvista kokonaisuuksista, Montgomery Street on alueen "viherakseli" ja kampusalueen keskeisin kulkuväylä. Aiempi kovapintainen kaupunkiympäristö kunnostettiin nykyiseksi runsaasti imeyttävää ja vihreää pintaa omaavaksi, jalankulkupainotteiseksi ympäristöksi. Alueella on tehty monia kokeilevia ratkaisuja - alueelta löytyy mm. "Ecological Learning Plaza", jossa testataan erilaisia viherseiniä, kuivuutta kestäviä kasveja sekä viherkattoratkaisuja (ks. tästä hieman enemmän edellisessä blogissani).
Portlandin yliopistoalueelta löytyi tyylikkäitä hulevesiaiheita.
South Waterfront. Portlandin keskustasta etelään on rakentumassa uusi asuinalue nimeltään South Waterfront. Alueelle on valmistunut tänä vuonna mm. uusi Atwater-niminen rantapuisto joen varteen, joka on osa merkittävää keskustan alueelta asti jatkuvaa viheryhteyttä. Alueella on paljon huikeita viherrakentamisen sekä hulevesien hallinnan esimerkkejä niin kaduilla, puistoissa kuin kiinteistöjen pihoilla ja katoilla. Alue on monessa muussakin mielessä kestävän kaupunkisuunnittelun mallialue. Monet rakennuksista ovat LEED-sertifioituja ja alueelta on hyvät liikenneyhteydet keskustaan kevytraitiotien ja nopeiden pyöräilyteiden ansiosta.
Kiinteistön korkeatasoinen hulevesien viivytyspainanne South Waterfrontin rantapuiston varrella.
Tanner Springs Park. Tutustuin myös ns. Pearl Districtiin, joka on ydinkeskustan pohjoispuolella oleva entinen varasto- ja teollisuusalue, joka on hyvää vauhtia muuttumassa trendikkääksi ja vetovoimaiseksi kaupunginosaksi. Alueella on sekaisin asuntoja, yrityksiä ja palveluja. Kaupunki on panostanut alueella huikeasti ulkoympäristöihin ja myös kiinteistöt ovat satsanneet viihtyisyyteen ja viherympäristöön. Alueella sijaitsee myös hienoja julkisia puistoja, yksi tunnetuimpia on Atelier Dreiseitl:n suunnittelema, palkittu Tanner Springs Park. Hieno puisto muodostaa pienen monimuotoisuuden keitaan keskelle kaupunkirakennetta. Puisto toimii hulevesien käsittelyalueena ja tasaa rankempien sateiden aiheuttamia tulvatilanteita. Itseeni suurimman vaikutuksen teki vanhoista rautatiekiskoista tehty, puistoa rajaava, aaltomainen reunaelementti, ns. "Art Wall".
Tanner Springs Park.