keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kestäviä rakennuksia, viherkattoja ja viherseiniä

Kestävyyttä ja vihreyttä. Kesän aikana on tullut bongattua lukuisia ns. kestäviksi luokiteltuja LEED-rakennuksia. Viimeisimpiä nähtyjä kohteita on tullut vastaan tällä viikolla täällä Portlandissa, jossa parhaillaan perheen kanssa lomailemme. LEED-sertifioinnissa voi pisteitä saada mm. hulevesien kestävästä hallinnasta. Näitä ratkaisuja tarjoavat maanpinnan ympäristörakentamisen lisäksi viherkatot ja viherseinät. Viherseinät ja -katot vaikuttavat myös rakennusten energiatehokkuuteen.

Portlandin Edith Green-Wendell Wyatt Building. Keskustan kävelykierroksella osuimme sattumalta kyseisen rakennuksen kohdalle. Arkkitehtuuri herätti huomioni, ja kun pääsimme lähemmäs huomasin myös ulkotilojen laadukkuuden. Jälkikäteen luin rakennuksen olevan yksi Portlandin uusimpia LEED-Platinum -tason sertifioituja rakennuksia. Kyseessä on alun perin vuonna 1975 rakennettu toimistorakennus. Kunnostuksen yhteydessä mm. sen energiankulutus pieneni puoleen aiemmasta.

 Edith Green-Wendell Wyatt Building, Portland.

Viherseiniä. Muutamia viherseiniäkin on tullut matkalla vastaan. Mm. Surreyn kaupungintalon aukiolla sellainen tervehti minua joka aamu töihin tullessani. Täällä Portlandissä päädyin yliopiston alueella sijaitsevalle Ecological Plaza:lle, jossa on rakennettu kokeilutarkoituksessa erilaisia viherseiniä. Aukiolla kokeillaan neljää eri seinärakennetta, erilaisia lajeja ja sitä, miten eri ratkaisut soveltuvat esim. etelän tai pohjoisen puoleisille seinille. Kaiken kukkuraksi aukio oli todella tyylikäs ja viihtyisä - monta tarkoitusta saavutettu siis samalla kertaa!

Kolme erilaista viherseinärakennetta Portlandin yliopiston kokeiluaukiolla.

Viherkatot. Seattlen kaupungin tekemässä selvityksessä jo vuonna 2008 Seattlessa rakennettiin n. 9000 m2 viherkattoja, Portlandissä myös suunnilleen saman verran. Viherkattokaupunkina Pohjois-Amerikassa kärkisijaa piti Chigaco, jossa rakennettiin n. 50000 m2 viherkattoja vuonna 2008. Seattlessa on pitkään kehitetty ns. Green Factor -menetelmää ja se on aktiivisessa käytössä. Viherkatot saavat menetelmässä erityistä painoarvoa, mm. koska ne toimivat tehokkaasti hulevesiä viivyttävinä ratkaisuina. Viherkattojen yhteydessä täällä päin maailmaa nousee usein esille myös kysymys ruuasta. "Urban farming" tai "urban agriculture" on esillä strategisesti tärkeänä kysymyksenä viherkattojen rakentamisen edistämisessä.

Vancouverin Convention Center:in viherkatto on yksi Kanadan suurimmista. 

Loppukevennys. Kesäkuussa vierailimme Surreyn museon Lego-näyttelyssä. Tulevaisuutta - muutaman vuosikymmenen kuluttua - ennakoivassa lego-kaupungissa myös viherkatot olivat hyvin esillä. Ehkäpä siis tulevaisuus on viherkattojen valtakautta?

Lego-näyttelyn maisema vuodelta 2055 - lego-viherkatto!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti