sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Maisema-arkkitehtina Jyväskylässä



Jyväskylä. Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki, jossa asukkaita on hieman yli 135 000. Pinta-alaltaan Jyväskylä on vajaat 1500 neliökilometriä. Jyväskylä kuuluu maisemallisesti Järvi-Suomeen, jolle nimensä mukaisesti tunnusomaisia ovat vesistöt. Maastonmuodot ja havupuuvaltaiset metsät ovat myös keskeisiä keskisuomalaisessa maisemassa.



Jyväskylän maisemarakenne. Yllä olevasta maisemarakennekartasta näkee kuinka Päijänteen ruhjelaakso jatkuu pohjois-eteläsuuntaisena laaksomuodostumana, jota selänteet reunustavat. Lounaasta koilliseen ulottuva tummempi vyöhyke on Sisä-Suomen reunamuodostuma, josta ylimpänä kuvassa, ydinkeskustan taustalla näkyvä Harju on näkyvimpiä ja tunnetuimpia maamerkkejä. Laakson, vesistöjen ja reunamuodostuman solmukohtaan perustettiin vuonna 1837 Jyväskylän kaupunki - paikkaan, jossa olosuhteet olivat asutuksen, maanviljelyn ja vesistöjä pitkin kulkevien ihmisten kannalta otollisimmat. Mikäli jyväskyläläiset maisemat kiinnostavat enemmänkin, niistä voi lukea tarkemmin tekemästäni maisema- ja viheralueselvityksestä.

Työni. Kaupungilla olen työskennellyt kohta 15 vuotta, maankäytön ja kaupunkisuunnittelun toimialalla. Osallistun yleis- ja asemakaavoitukseen, olen mukana kaavoihin liittyvien yleissuunnitelmien ja selvitysten laadinnassa sekä vedän kehittämisprojekteja. Itselläni on aikaa tehdä suunnittelua melko vähän, mikä välillä jopa harmittaa. Mutta kaiken kaikkiaan ehdottoman mukava ja mieluinen työpaikka, niin työn kuin työkavereidenkin puolesta.

Poimintoja. Jos joutuisin mainitsemaan kolme tärkeintä projektia, joihin olen Jyväskylässä työskennellessäni osallistunut, ne olisivat: Tourujoen kehittämissuunnitelma, Jyväskylän yleiskaava sekä kaupungin viherpolitiikka (nimettynä lähinnä ajankohtansa mukaisessa järjestyksessä eli tuoreimmasta alkaen). Viherpolitiikan yksi periaatelinjaus on alla kartassa näkyvä Kehä Vihreä, jonka kehittäminen on nyt ja tulevina vuosina yksi tärkeimmistä työtehtävistäni.



Oppimissuunnitelma. Työnvaihtoon liittyen olen parhaillaan kirjoittamassa oppimissuunnitelmaa eli suunnitelmaa siitä, mitä odotuksia minulla on työnvaihdolle ja millaiset työtehtävät minua ulkomailla odottavat. Erityisesti työnantajani painotti jo vaihtopaikan hakuvaiheessa näkemystä siitä, mitä hyötyä työnvaihdosta minulle ja Jyväskylälle olisi.

Odotuksia. Jos taas listaisin kolme tärkeintä asiaa tai aihepiiriä, joista toivon kokevani uutta ja omassa työssänikin sovellettavaa, ne olisivat: hulevesien hallinta, jokien kunnostaminen ja yleensä vihreän infrastruktuurin suunnittelu. Konkreettiset työtehtäväni Surreyssä liittyvät mm. hulevesikosteikkojen ja viheryhteyksien suunnitteluun. Pääsen osallistumaan myös maankäytön suunnitteluun, tutustumaan Surreyn jokikunnostusesimerkkeihin sekä ns. hulevesien integroituihin hallintasuunnitelmiin (eli ISMP:hin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti