Vancouverin Espoo. Olen muutamia kertoja vastannut kysyjille, että Surrey on kuin Vancouverin Espoo. Eli ison kaupungin kupeessa kasvava, ehkä hieman vielä omaa identiteettiäänkin hakeva, kohtuullisen nuori kaupunki. Vancouverin downtown (joka alla kuvassa) sijaitsee linnuntietä n. 20 kilometrin päässä Surreyn keskustasta, ja niitä yhdistää toisiinsa nopea joukkoliikenneyhteys, Skytrain. Etelässä Surrey rajautuu USA:n rajaan.
Lähde: http://former.vancouver.ca/mediagallery_wa/mediaroom/photos.aspx?catid=Cityscapes |
Historiaa. Vancouver on saanut nimensä brittiläisen kapteenin mukaan, joka piipahti alueella vuonna 1792. Vancouverin kaupunki on perustettu vuonna 1886, jolloin asukkaita kaupungissa oli n. 1000. Brittiläisen Kolumbian pääkaupunki on Victoria, joka sijaitsee Vancouverin saarella. Vancouverin kaupunki kuitenkin ohitti Victorian väkiluvun jo vuonna 1900. Ja knoppitietona, kun puhutaan Kanadasta (jääkiekkoilun suuresta maasta), niin Kanadan ensimmäinen tekojäärata perustettiin Vancouveriin vuonna 1911. Ensi kesänä Vancouverissa tosin on varmaan enemmän esillä jalkapallo, kun siellä järjestetään FIFA:n Women's World Cup BC Place -stadiumilla.
Vancouver tänään. Vancouver on Kanadan kahdeksanneksi suurin kunta, sen asukasluku on reilut 600 000. Vancouverin metropolialueella asuu n. 2,4 miljoonaa asukasta. Vancouver on etniseltä ja kielelliseltä taustaltaan kaikkein monimuotoisin kaupunki Kanadassa, reilut 50 prosenttia asukkaista puhuu ensimmäisenä kielenään jotain muuta kuin englantia. Alla on mielenkiintoinen kuva Surreyn asukkaiden kielellisestä rikkaudesta - viidesosa surreyläisistä puhuu punjabia! (ja Surreyssä asuu tilastojen mukaan 280 suomeakin puhuvaa)
Lähde: http://www.surrey.ca/files/OCP_Combined_Final_Fourth_Reading_Jan_2015_Reduced.pdf |
Lähde: http://www.surrey.ca/business-economic-development/1417.aspx |
Surreyn maisema ja luonto. Vancouver ja Surrey ja koko seutu sijaitsee Fraser-joen suulla, Georgian salmen rannalla. Vancouverin saari rajaa kyseisen salmen Tyynestä valtamerestä. Laajat alueet erityisesti Vancouverin kaupungin alueella ovat olleet luonnostaan alavia ja soisia. Surreyn kaupungin alueella pohjoisosat kaupungista ovat ns. ylämaata (uplands). Etelä- ja itäosissa kaupunkia on "alamaita" (lowlands). Meren pinnasta Surreyn korkeimmat kohdat ovat n. 100 metrin korkeudella. Surreyn keskiosissa maisemaa hallitsee Nicomekl ja Serpentine -nimisten jokien alavat laaksot, jotka ovat edelleen viljelysvaltaista seutua, tosin kaupunki on ilmeisesti laajentumassa niitäkin kohden kovissa kasvupaineissaan.
Ilmasto. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä Vancouverissa on lähes 1200 mm (eli noin puolet enemmän kuin Suomessa). Keskimääräinen kesälämpötila on 22 astetta, talvella +5 astetta. Eli keskimäärin 5-10 astetta eteläistäkin Suomea lämpimämpää. Kasvillisuusvyöhykkeeltään Vancouverin seutu on lauhkean vyöhykkeen sademetsää, jonka edellytyksiä ovat yli neljän asteen vuotuinen keskilämpötila sekä suuri sademäärä. Pohjois-Amerikassa kyseistä kasvillisuusaluetta ei esiinny juurikaan muualla kuin läntisellä rannikkoalueella USA:sta Kanadaan. Parhaillaan kirsikat kukkivat Vancouverissa ja False Creekissä näyttänee kuten alla olevassa kuvassa!
Lähde: http://former.vancouver.ca/mediagallery_wa/mediaroom/photos.aspx?photourl=FalseCreek_sm.jpg&catid=Neighbourhoods |